Det blir inte alltid som man planerat, det påmindes många av oss om under det gångna året. För 2020 hade Sweden Africa Chamber planerat att fortsätta arrangera företagsdelegationer som hjälper våra svenska företag att sälja varor och tjänster som kan bidra till hållbar utveckling i Afrika. Nio företag hann anmäla sig till de planerade hållbarhetsdelegationerna och vi hade kommit långt med förberedelsearbetet innan coronakrisen slog till. På kort tid ändrades förutsättningarna drastiskt och alla resor ställdes in. Svenska företags önskan och behov att exportera till Afrika minskade däremot inte. För att upprätthålla kontakten med den afrikanska marknaden och upprätthålla vårt unika nätverk lanserade vi redan i mars en helt ny service till våra medlemmar: en webb-baserad event-serie kring hållbart företagande i Afrika. Webbinarierna har varit mycket uppskattade med cirka 80 deltagare per tillfälle. Totalt blev det 14 webb-baserade event under 2020, med fokus på möjligheter under och efter coronakrisen. Alla våra webbinarier är inspelade och finns tillgängliga under medlemssektionen på vår hemsida. En översikt av samtliga webbinarier finns på www.SwedenAfricaChamber.se/events.dit. I april lanserade vi ett koncept för virtuella företagsdelegationer, som ger svenska företag möjlighet att digitalt besöka afrikanska företag och diskutera med nyckelpersoner i Afrika. Intresset från näringslivet är starkt, då virtuella företagsdelegationer inte bara är ett alternativ till ”fysiska” företagsdelegationer, utan även efter coronakrisen kan vara ett flexibelt, hållbart och kostnadsbesparande komplement. Än så länge har Sveriges offentliga främjandemedel för Afrika prioriterats på annat håll, men under 2021 hoppas vi köra igång de virtuella företagsdelegationerna.
Under 2020 har vi haft glädjen att välkomna många nya medlemsföretag, från flera olika branscher. Årets verksamhet har även fört med sig nya partnerskap, med fler afrikanska samarbetspartners, liksom FN och svenska myndigheter som Sida och Energimyndigheten. Just nu filar vi på ett partnerskap med ett flygbolag som vi snart kan berätta mer om. Det är med stor tillförsikt och förväntan vi går in i 2021. Inför året har vi redan två företagsdelegationer inplanerade, såväl fysiska som virtuella sådana. Självklart kommer vi fortsätta vår webbinarieserie, då den inte bara förmedlar kunskap och erfarenheter om affärsmöjligheter i Afrika, utan också utgör en viktig möjlighet för alla våra medlemsföretag i hela Sverige att delta aktivt i vårt unika nätverk. Dessutom underlättar det den så viktiga dialogen med våra medlemsföretag, och hjälper oss att behålla vår medlemsfokus, innovation och handlingskraft. Vi ses snart! Åsa Jarskog, Ordförande Sweden Africa Chamber hosted a webinar on PARTNERSHIPS AND BUSINESS OPPORTUNITIES IN AFRICA WITHIN ENERGY EFFICIENCY, LIGHTING AND APPLIANCES together with Sida, UNIDO, the Swedish Energy Agency, the East African Center of Excellence for Renewable Energy and Efficiency (EACREEE), and the Southern African Center of Excellence for Renewable Energy and Energy Efficiency (SACREEE).
To view the recorded webinar please klick the image below or the following link Vad kan Kenya erbjuda svenska företag och investerare? Det stod på agendan i ett nytt webbinarium i regi av Sweden Africa Chamber med bland andra Kenyas Sverigeambassadör Diana Wanjiku Kiambuthi och flera aktörer inom det kenyanska handelsfrämjandet.
Han övergick sedan till att prata om hur Kenya enligt världsledande tankesmedjan Brookings sedan tre år tillbaka rankas nummer ett ifråga om finansiell inkludering, tack vare innovationer kring mobila pengaöverföringar såsom M-Pesa. Även gentemot utländska investerare har Kenya sedan ett tag tillbaka smidiga system på plats för e-registreringar och andra internetbaserade administrativa processer. Bland Sweden Africa Chambers många partners i Kenya finns också KePSA, Kenya Private Sector Alliance, vars Business Hub Manager Timothy Odongo talade vid eventet.
JOAKIM RÅDSTRÖM Maria Westman är Gruppchef för Power Systems Export på Sweco och som sådan erfaren och kunnig kring stora infrastrukturprojekt inom energi i bland annat Afrika. Vi är glada att kunna hälsa henne välkommen som adjungerad styrelseledamot i Sweden Africa Chamber.
Maria Westman har som de flesta under coronakrisen fått byta kontorsplatsen på Sweco mot hemmakontor. Hon har nyss avslutat ett av många Teams möten denna dag när vi ringer för en kort pratstund.
Hon pekar inte minst på vikten av nätverkande för exportfrämjande, och samarbetar nära flera svenska organisationer och myndigheter som verkar inom exportområdet. Maria Westman bidrar då särskilt med kompetens och inspel från entreprenörssidan.
Maria Westman har framför allt arbetat mot Angola och Moçambique, men även exempelvis Botswana. Just nu är Uganda, Rwanda, Tanzania och Zambia också högt på tapeten. Sweco arbetar då bland annat med att undersöka om olika projekt är finansiellt rimliga och om de kan genomföras utan stora skadeeffekter på natur och samhälle.
JOAKIM RÅDSTRÖM Sweden Africa Chamber arrangerade i oktober en virtuell after work med Louise Bergholm, ambassadör och ny ansvarig för Afrikaenheten på Utrikesdepartementet. Vid eventet lyfte flera medlemmar bland annat hur de hoppades att programmet Swedpartnership skulle få fortsätta. to edit. Sweden Africa Chamber är särskilt glada och stolta över att UD:s nya Afrikachef prioriterat handelskammaren högt under sin allra första tid på den nya posten. Louise Bergholm deltog först vid handelskammarens live-AW med medlemmarna den 9 september, och nu igen vid den virtuella AW:n.
– Jag ser fram emot att höra om era medlemmars planer och behov av att jobba med olika aktörer, sade Louise Bergholm, som senast kommer från en post som Sveriges ambassadör till Bulgarien. Innan denna ambassadörspost arbetade Louise Bergholm mycket med handelsfrågor inom UD, bland annat i Bryssel och Washington. – Då hade jag bland annat mycket fokus på handelsavtal mellan EU och Afrika, och på handelsrelaterat bistånd, berättade Louise Bergholm. Andra frågor som hon hanterade var administration kring handel, standardiseringsfrågor och större handelsrundor. Framgent kommer Louise Bergholm att hantera på Afrika söder om Sahara. Många medlemmar I Sweden Africa Chamber deltog under AW:n, och uttryckte stor nyfikenhet på Bergholm och det hon kan bidra med. Under frågestunden som tog vid efter Afrikachefens presentation uttrycktes särskilt frågor och farhågor kring framtiden för det nedläggningshotade finansieringsinstrumentet Swedpartnership. ”Ta väl hand om programmet”, manade bland annat en medlem.
För att ta del av hela presentationen i efterhand, gå till Medlemssektionen. JOAKIM RÅDSTRÖM Svenska företag är med och bidrar till morgondagens hållbara näringsliv i Afrika. Detta blev tydligt när två företag – globala klädkoncernen H&M och specialiserade solcellsföretaget Absolicon Solar Collectors – redogjorde för sina strategier för hållbara affärer vid ett nytt webbinarium i regi av Sweden Africa Chamber Hur gör man för att etablera sig som svenskt företag på den afrikanska marknaden – och samtidigt ha ett tydligt hållbarhetsperspektiv? Hur framtidssäkrar man sina affärer inför morgondagens miljömedvetna samhälle och näringsliv? Detta och andra frågor togs upp vid Sweden Africa Chambers webbinarium den 29 september.
Bild: H&M:s presentation under webbinariet om hållbarhet och produktion i Afrika. Hållbarhetsperspektivet hos H&M ska genomsyra hela verksamheten från inköp till försäljning, och rakt genom hela logistikkedjan. Med 74 försäljningsmarknader, 5 000 butiker och 180 000 anställda globalt innebär det inte någon liten utmaning.
Utöver detta försöker H&M driva agendan framåt ifråga om cirkulär ekonomi och klimatneutralitet. Bland annat arbetar man med koncepten ”reuse, recycle, rewear” för att få kunderna att bära samma plagg fler gånger och slänga en mindre mängd kläder.
I det snabbväxande Etiopien medför samtidigt industrialiseringen också stark urbanisering, och det har varit ett problem att ordna bostäder åt den nya arbetskraften i landet.
Efter presentationen från H&M i Etiopien tog Joakim Byström, VD Absolicon Solar Collectors, vid. Byström pratade under sin presentation om hållbarhet inom energiområdet, som han menar ofta handlar om elproduktion och alltför sällan om exempelvis värmeproduktion.
Bild: Absolicons kartläggning av solstrålning på den afrikanska kontinenten. Ett konkret exempel på hur Absolicon samarbetar med en lokal produktionsanläggning i Afrika är det stora bryggeriet InBev i Maputo, Moçambique, som med hjälp av det svenska företagets system kan fånga upp solvärme istället för att använda fossila bränslen i sina processer.
Ett annat exempel är textilindustrin, som till en överraskande stor del har värmeintensiva processer i sin tillverkning – vare sig det gäller blekning, färgning, tvättning eller torkning.
JOAKIM RÅDSTRÖM Vid ett webbinarium den 17 september lyfte Sweden Africa Chamber det kommande afrikanska frihandelsområdet AfCFTA. När det väl har implementerats kommer det att bli världens största frihandelsområde. Detta kan medföra stora möjligheter för svenska företag som har etablerat sig på kontinenten. African Continental Free Trade Area, eller AfCFTA i korthet, har till dags dato ratificerats av ett 30-tal afrikanska länder. När det är fullt utvecklat ska området inkludera i bästa fall samtliga Afrikas 55 stater. Ursprungligen var avsikten att implementera avtalet den 1 juli i år, men på grund av coronakrisen har detta senarelagts till den 1 januari 2021.
Detta kan kontrasteras mot exempelvis Sverige, vars export till hela 80 procent går till andra europeiska länder. På samma sätt har många andra utvecklade länder i Europa, Nordamerika och Asien sina viktigaste exportmarknader på den egna kontinenten. Anledningarna till detta är bland annat låg ekonomisk integration, i viss mån tullar, krångliga regler, bristande infrastruktur och många andra skäl.
Bild: Malin Ljungkvists presentation av olika kontinenters storlek på handeln respektive andel av handeln med den egna kontinenten och andra världsdelar. AfCFTA är tänkt att ersätta de åtskilliga mindre handelsområden som finns idag på den afrikanska kontinenten, som västafrikanska ECOWAS, central- och sydafrikanska COMESA med fler. Dessutom vill man genom avtalet besluta om tullfrihet för 90 procent av alla afrikanska varor, öppnare tjänstehandel, harmoniserade produktregler och annat. På sikt finns också planer om en gemensam tullunion med gemensamma tulltaxor mot resten av världen. Fram till år 2063 är planen att en fullständig inre marknad, ett afrikanskt EU, ska vara utvecklat. Ännu så länge har man varken börjat förhandla om immaterialrätt eller konkurrensfrågor eller investeringar. Fri rörlighet för affärsresenärer förhandlas separat, men i dessa förhandlingar deltar varken Nigeria eller Sydafrika.
Oavsett när avtalet träder i kraft lär det inte medföra att några nya tullar införs under lång tid gentemot Sverige och andra länder utanför Afrika, menade Ljungkvist vidare. På sikt skulle de teoretiskt sett kunna höjas, men även sänkas. Andra aspekter av avtalet pekar mot stora positiva effekter för Sverige och EU, såsom ökad transparens och förutsägbarhet. Dessutom får därmed EU och andra organ en samlad motpart på den afrikanska kontinenten. Dagens andra föreläsare var Jörgen Levin, seniorforskare vid Nordiska Afrikainstitutet (NAI), som också han tog upp möjligheterna för kontinenten med ökad handel och tillväxt:
Detta, menade Levin, beror i sin tur till stor del på stängda marknader, som i sin tur medför en låg nivå av tekniköverföring och innovation. En annan faktor är att 75 procent av befolkningen är sysselsatt inom de sektorer som har lägst produktivitet, såsom jordbruk och den informella sektorn.
För att undersöka de förväntade effekterna av AfCFTA för Afrikas ekonomier använder sig ekonomer och handelsforskare såsom Jörgen Levin av modeller, där man bland annat simulerar borttagande av handelstullar och tariffer samt förenklande av handelsregler. Endast borttagande av tullar länderna emellan ger dock inte så stor effekt. Borttagandet av icketariffära handelshinder ger en högre effekt, bortåt 30 procent. Ni som opererar i Afrika vet att de administrativa kostnaderna är den stora, tunga biten, och det är den som får mest effekt i de här scenariona, förklarade Jörgen Levin. Bild: Jörgen Levins presentation med simuleringar av olika handelspolitiska förenklingsåtgärder efter AfCFTA:s implementering. Webbinariet modererades av Joakim Rådström, styrelseledamot i Sweden Africa Chamber, med Fredrik Gisle som tekniskt ansvarig och Åsa Jarskog som presentatör av handelskammarens verksamheter.
JOAKIM RÅDSTRÖM
Den mesta tiden vid Siemens har Håkansson arbetat från företagets kontor i Finspång, men 2016 flyttade hon till Thailand för en position som landansvarig där. Från och med i höstas är hon så baserad i marockanska Casablanca.
Hon tillstår att Afrika som marknad kan vara krävande och att projekten inte alltid utvecklas i så rask takt. Detta kan påverka vilka som kan våga gå in på marknaden – och vilka som är kunder. - Det bygger ofta på att det är stora och framgångsrika bolag bakom, som har en ganska stabil ekonomi. Men i många fall handlar det också om statliga verksamheter. Till exempel i Moçambique är vår kund staten.Håkansson pekar dock också på att länderna på kontinenten är sinsemellan mycket olika, med väsentligt olika utvecklingsnivåer. Siemens deltog även i Sweden Africa Chambers delegationsresa till Rwanda hösten 2019. Nadja Håkansson upplevde att handelskammaren kunde hjälpa till i stor utsträckning med sitt stora nätverk och långa erfarenhet, och att de öppnade dörrar för de deltagande företagen. - Jag uppskattade verkligen resan till Rwanda. Det gjorde att jag ganska snabbt och effektivt kunde bygga ett nätverk, kunde förstå potentiella kunder och hur marknaden ser ut där – men också hur de andra svenska företagen verkade i Rwanda.Inte minst i de länder där Siemens ännu inte har en stark etablering kan en svensk handelskammare hjälpa till istället, och skapa kontakter och vägar in till samhälle och näringsliv. Under coronakrisen har Siemens, liksom många andra företag, fått uppleva inställda investeringar och frysta projekt, men åtskilliga andra projekt fortsätter trots allt som förut. Dock tycker Nadja Håkansson att krisen framför allt har visat på vikten av att man som företag har en lokal verksamhet på de platser där man verkar. - För om vi har utrustning som kommer från Sverige så har situationen tidigare byggt på att vi skickar följdserviceingenjörer från Europa – medan corona visar att vi måste bygga upp lokal kompetens i regionen.I Siemens fall gäller det exempelvis att föra över en del av kompetensen kring turbiner till mindre utvecklade länder där företaget redan har en verksamhet och där det finns god potential. JOAKIM RÅDSTRÖM Covid-19 has put a lot of strain on economies and populations all over the world, and Africa is no exception. At a new webinar Sweden Africa Chamber highlighted some of the challenges this has put on the continent - but also gave advice on how to pursue business in spite of the difficulties. Moderator Åsa Jarskog, president of Sweden Africa Chamber, opened up by asking how we could carry out and finance larger projects in Africa during the corona pandemic. One way forward is to run projects as large-scale PPP's, or Public Private Partnerships. The first speaker Beatrice Flora Ikilai elaborated on this from her role as Co-President of the newly formed Africa PPP Network (AP3N).
AP3N is a network of PPP units and practitioners across Africa, and has regional representation in North, East, West, Central and Southern Africa. It was originally established to address some of the continent's pressing infrastructure development needs, by discussing financing solutions and joint project setups. - Africa has an infrastructure gap of between 130 and 160 billion dollars, said Ikilai, who has also worked extensively with PPP's at the Ministry of Finance in Uganda. Ikilai pointed to some of the assessments by global institutions and expert bodies, projecting negative growth outlooks for Africa from -1,6 % down to -5,1 %. The situation is exacerbated by that many of the African countries' governments have exhausted their borrowing capacity, that not enough taxes are coming in and that donor countries are also battling corona at home. However, the crisis also offers opportunities for new and strengthened development initiatives. Beatrice Ikilai suggested that foreign investors specifically look to e.g. healthcare infrastructure and services, ICT development and agro-processing. - But you need to go in and do a different kind of risk management framework for projects under covid-19. And of course this is an opportunity for investors from outside, said Ikilai. The next speaker was Alan Sproule, Executive Director Project Finance with Standard Chartered Bank - which, told Sproule, "has been in many African countries for over 100 years". The bank has also been voted the "Best Global Export Finance Bank" by the Global Trade Review. Sproule concurred with Ikilai in her statements about the economic difficulties that the African governments face under covid-19, including obstacles to further borrowing and to financing of much-needed infrastructure projects across the continent. At the same time, 44 billion dollars is anticipated in debt relief for the continent in 2020 alone. A heavy debt burden is however not new for Africa. To address this, whether during the corona pandemic or in normal times, Sproule and others have found PPP's to be a promising solution. - PPP's are a risk-sharing mechanism. What it does is that it allows governments to borrow off balance sheet, so it frees up certain capacities. But it does create contingent liabilities for governments, so it is not a "magic bullet". Nevertheless, it is at least something that the government doesn't have to budget for at an annual basis, said Sproule. User-paid toll roads and bridges, ports and terminals and even railroads, are all examples of projects that work well under PPP financing, as do availability-based power generation and transmission projects. Internal rate of return on African PPP's are typically between 15 and 18 percent. - African governments has also done a lot of work: the environment is investor-friendly, there is certainty about contracts and there are project finance structures that allow sufficient liquidity to come in to be able to finance these projects, added Alan Sproule. The final speakers were Kjell Forsberg, Deputy Director Large Corporates, and Johan Dahl, Country Policy Advisor, both with the Swedish Export Credit Agency (EKN). Kjell Forsberg begun by explaining how EKN had a good year in 2019, issuing guarantees to some 54,2 billion SEK and carrying out transactions in 140 countries. - What happened now with covid-19 was that we had to introduce a few new products to cope with the situation, but what we also realized was that we have the same number of transactions as we normally do. And that is also good, because it means that the underlying export is actually happening, explained Kjell Forsberg. The new products that Forsberg talked about include improved access to working capital credits for small and medium-sized enterprises, a new working capital credit guarantee for large companies (otherwise not allowed since it would be seen as state aid), and a guarantee for short-term credits to high-income countries (which normally the market should handle). Especially the guarantee for large companies has turned out to be in high demand. - We launched it on a Monday, we had the first application at our desk on Tuesday, and we had the first approval one week later. We now have 60 applications within this, totalling more than 180 billion Swedish kronor - and that's only since basically the 23rd of March, said Kjell Forsberg. EKN now also offers services in retail, shipping and tourism, apart from the traditional export sectors. Forsberg's presentation was followed by a deep-dive into the African region by Johan Dahl, EKN, who pointed out a number of countries where EKN has recently downgraded the risk ratings and where EKN's services are in high demand. Downgraded countries include Angola, in category 7, and South Africa, in category 5. - But I would like to stress that even if the risks are high, we will rather downgrade and keep open for cover than close entirely for guarantees, said Johan Dahl. Dahl summoned up by informing that EKN also has a facility for limited guarantees in very difficult countries, to a slightly higher premium. Sweden Africa Chamber arranged a business mission to Rwanda in 2019, and in June this year some of the learnings and experiences were followed up with a webinar on business opportunities in Rwanda. The economy of fast-growing Rwanda is expected to take off rapidly once the corona pandemic has receded - We had a very successful business mission, and there were several results that came after. Soon after several deals were signed, and everything looked perfect. Then as you know what happened is that in February and March borders were closed and the whole world went on lockdown, except for Sweden, said moderator Åsa Jarskog, president of Sweden Africa Chamber, at the webinar.
Jarskog also pointed to the frustration of the chamber’s members when they can't be in touch with their business partners the way they used to be. She however added that the Sweden Africa Chamber is trying to bridge this temporary gap, so that everybody can stay in touch with partners in Africa. At the same time several countries in Africa have reacted swiftly to the threat of the virus. This goes certainly for Rwanda, with its well-structured administration and government strategies. - When the first case was registered here the government was well prepared and acted very fast. The government also had a clear strategy to contain the virus and prevent spreading, so there was a total lockdown for six weeks, said Anne Höglund, acting head of mission of Sweden to Kigali, Rwanda. Thanks to this strategy only 113 cases of corona had been registered in Rwanda up until the time of the webinar. - But even if Rwanda hasn't been hit very hard by the virus itself, the economy has suffered immensely. So to maintain financial stability, Rwanda has received loans from IMF and the World Bank. The government has also launched a response strategy to save the economy, and is working very closely with the international community to finance this. But of course it is very important with private investments and continued business relations. Höglund concluded by stating how the situation arguably has changed with the virus, it is important to remember that what was attractive with Rwanda and very positive before covid-19 has not changed. - So Rwanda is a safe country with high ambitions and a very clear strategy for its development. And Rwanda wants to engage with the world and continue to develop its country. Digitalisation, sustainable solutions and innovation are more important than ever. After Ms. Höglund Philip Lucky, Senior Investment Promotion Officer at the Rwanda Development Board, held a presentation on the economic environment in the country. For instance, GDP has grown with almost 8 percent per annum in ten years, reaching a GDP per capita of USD 787 (or 3,8 times the GDP in 2002). - After the genocide in 1994, the socioeconomic fabric in this country was completely decimated. Today we are the second fastest growing economy in Africa, and the most improved nation in human development in the world. A number of factors have worked together to create today's successful Rwanda, including a low debt ratio, a stable currency, far-reaching efforts to facilitate business, impressive government transparency and a high IT readiness. - We have passed numerous reforms to make Rwanda more attractive for foreign direct investments. For example, the World Bank Ease of Doing Business Report has ranked Rwanda as the second easiest place to do business in Africa, said Philip Lucky. In addition Rwanda has zero percent import duty, no restrictions on foreign ownership and free repatriation of local investment income, capital and assets. - And our climate change policy that was adopted in June 2019 has among the key objectives to promote a green economic transformation, explained Lucky. In terms of opportunities for Swedish investors specifically, Philip Lucky suggests several interesting areas, such as e-mobility, off-grid electricity, forest management and wood processing, and sustainable packaging. Within e-mobility, companies such as Volkswagen, Ampersand and SAFI has chosen Rwanda for their pilot projects, whereas for instance Ignite, Bboxx and Mobisol are very active in the vibrant solar home energy market in Rwanda. After this, Mr. Theoneste Ntagengerwa with the Private Sector Federation of Rwanda, held a presentation on the opportunities and challenges for doing business in Rwanda. - One of the biggest challenges we are currently facing relates to transport and logistics, since most of our exports to Europe and other areas used to go with commercial airlines, but they are not operating now, told Mr. Ntagengerwa. To address some of the difficulties now faced - including the transport and logistics hurdles - the Private Sector Federation of Rwanda has engaged in a number of deep-dive research initiatives in different sectors. Also participating in the webinar was the Ambassador of Rwanda to Sweden, Christine Nkulikiyinka, who explained how Rwanda currently works together with a number of other countries in the region to counteract the corona threat. - And when you look at the support we get from the institutions it is a strong sign that we are reliable as a country, Ms. Nkulikiyinka added with reference to Ms. Anne Höglund's introductory presentation. |