Den 7 juli 2025 presenterade regeringen ett nytt finansieringsinstrument som skapar betydande möjligheter för svenska företag att bidra till samhällsnyttiga och utvecklingsfrämjande projekt i låginkomstländer och lägre medelinkomstländer. Genom att kombinera biståndsmedel med exportkrediter och exportkreditgarantier blir det nu möjligt att genomföra projekt som annars inte varit kommersiellt genomförbara – samtidigt som svenska företag får möjlighet att exportera både kompetens och teknik.
Det nya regelverket, som träder i kraft den 1 augusti 2025, är en del av en femårig pilotinsats och omfattar upp till 1,2 miljarder kronor i möjliga åtaganden under perioden 2026–2041. Finansieringen riktar sig till större projekt inom exempelvis infrastruktur, transport, hälsa och telekommunikation – sektorer där svenska företag ofta är starka internationellt.
Vad innebär detta för svenska företag?
- Möjlighet att delta i projekt med stark samhällsnytta i utvecklingsländer, med statligt stöd.
- Konkurrensfördelar i upphandlingar där finansiering tidigare varit ett hinder.
- Ett konkret verktyg för att knyta exportverksamhet till hållbar utveckling globalt.
Ansökningar om finansiering hanteras av Exportkreditnämnden (EKN).
Regeringen har tagit ett viktigt steg för att stärka kopplingen mellan handel och bistånd. För svenska företag innebär detta ökade möjligheter att växa internationellt samtidigt som man gör skillnad, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa.
Vi på Sweden Africa Chamber ser detta som en betydelsefull utveckling för våra medlemsföretag och uppmuntrar intresserade aktörer att undersöka hur detta instrument kan användas i er affärsutveckling.
Vi följer naturligtvis utvecklingen och publicerar uppdateringar eller förändringar här på hemsidan.