Håkan Juholt, tidigare socialdemokratisk partiledare, är numera Sveriges ambassadör till Sydafrika, Botswana, Namibia och Lesotho. Vid ett exklusivt webbinarium den 11 februari mötte han Sweden Africa Chambers medlemmar för ett öppenhjärtigt och informationsrikt samtal. - Jag som ambassadör finns här också för er. Jag är aldrig längre bort än ett sms, ett mejl eller ett telefonsamtal. Om det är något jag kan göra för att underlätta för er ska ni inte tveka att höra av er, sade Håkan Juholt inför Sweden Africa Chambers medlemmar.
Sveriges nye Sydafrikaambassadör har redan samlat in åtskilligt med information om situationen i det nya tjänstgöringslandet. Bland annat berättade han om den nu pågående så kallade Zondokommissionen, som håller på att slå ned på den vittgående korruptionen i det sydafrikanska samhället, och som även utreder ANC:s generalsekreterare Ace Magashule. Mot bakgrund av detta engagerar sig Håkan Juholt just nu väldigt aktivt i sydafrikansk media och skapar kontakter med företag och privatpersoner i landet. Syftet är att främja den svenska modellen med demokrati, yttrandefrihet, bra villkor för löntagare och ett noggrant utformat skattesystem – i kontrast mot en kinesisk investerarmodell utan demokrati- och rättighetsfokus. - Vi har det här frukostmötet i en av de mest spännande tiderna i Sydafrikas historia sedan frigivningen av Nelson Mandela, sammanfattade Håkan Juholt.I exempelvis Namibia har Juholt dessutom redan fått direktkontakt med landets finansminister, president och många andra personer i landets ledning. För att ta del av hela samtalet i efterhand, gå till Medlemssektionen. JOAKIM RÅDSTRÖM Ett antal av Sweden Africa Chambers medlemmar är engagerade i import eller export av livsmedel mellan Sverige och Afrika. Vid ett nytt webbinarium berättade Entradia om export av grisfötter (!) till Västafrika, och Zuri Dried Fruits om hur de ska börja importera torkad frukt från Kenya.
Lisa-Marie Hedberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket, berättade om vad man behöver tänka på som enskilt företag om man vill börja importera eller exportera mat mellan Sverige och länder utanför EU.
Livsmedelsverket kan även hjälpa intresserade företag inom livsmedelssektorn med information om särskilda säkerhetsbestämmelser, salmonellatestning och mycket annat. För export gäller att man allra först kontaktar den tilltänkta kunden i mottagarlandet.
Ett exempel på ett företag som lyckats mycket väl inom denna kategori är skånska Entradia, som också är medlemmar i Sweden Africa Chamber.
Entradiagrundaren pekar på detta som en av de viktigaste framgångsfaktorerna för deras företag – för att bli framgångsrik gäller det att besöka lokala marknader och lyssna på kunderna. För nästa exportvara undersökte Håkansson en annan produkt: svenska havregryn, som enligt bedömningar håller världens bästa kvalitet.
Den sista talaren för dagen var Richard Ndubai, VD för Zuri Dried Fruits, som sprungit fram ur företaget Scandinavia East Africa. De täcker Kenya, Uganda och Tanzania, och har specialiserat sig på export av kaffe, te och i viss mån kläder. Zuri ska nu även introducera torkad frukt och torkade nötter på den skandinaviska marknaden.
Här kan du kontrollera om ett specifikt land är godkänt för import av livsmedel till EU: https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/non_eu_listsPerCountry_en.htm
Och här kan du se om ett enskilt företag är godkänt för import av livsmedel till EU: https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/non_eu_listsPerActivity_en.htm# För att ta del av hela presentationen i efterhand, gå till Medlemssektionen. JOAKIM RÅDSTRÖM |
Archives
December 2023
|