Sweden Africa Chamber arrangerade i oktober en virtuell after work med Louise Bergholm, ambassadör och ny ansvarig för Afrikaenheten på Utrikesdepartementet. Vid eventet lyfte flera medlemmar bland annat hur de hoppades att programmet Swedpartnership skulle få fortsätta. to edit. Sweden Africa Chamber är särskilt glada och stolta över att UD:s nya Afrikachef prioriterat handelskammaren högt under sin allra första tid på den nya posten. Louise Bergholm deltog först vid handelskammarens live-AW med medlemmarna den 9 september, och nu igen vid den virtuella AW:n.
– Jag ser fram emot att höra om era medlemmars planer och behov av att jobba med olika aktörer, sade Louise Bergholm, som senast kommer från en post som Sveriges ambassadör till Bulgarien. Innan denna ambassadörspost arbetade Louise Bergholm mycket med handelsfrågor inom UD, bland annat i Bryssel och Washington. – Då hade jag bland annat mycket fokus på handelsavtal mellan EU och Afrika, och på handelsrelaterat bistånd, berättade Louise Bergholm. Andra frågor som hon hanterade var administration kring handel, standardiseringsfrågor och större handelsrundor. Framgent kommer Louise Bergholm att hantera på Afrika söder om Sahara. Många medlemmar I Sweden Africa Chamber deltog under AW:n, och uttryckte stor nyfikenhet på Bergholm och det hon kan bidra med. Under frågestunden som tog vid efter Afrikachefens presentation uttrycktes särskilt frågor och farhågor kring framtiden för det nedläggningshotade finansieringsinstrumentet Swedpartnership. ”Ta väl hand om programmet”, manade bland annat en medlem.
För att ta del av hela presentationen i efterhand, gå till Medlemssektionen. JOAKIM RÅDSTRÖM Svenska företag är med och bidrar till morgondagens hållbara näringsliv i Afrika. Detta blev tydligt när två företag – globala klädkoncernen H&M och specialiserade solcellsföretaget Absolicon Solar Collectors – redogjorde för sina strategier för hållbara affärer vid ett nytt webbinarium i regi av Sweden Africa Chamber Hur gör man för att etablera sig som svenskt företag på den afrikanska marknaden – och samtidigt ha ett tydligt hållbarhetsperspektiv? Hur framtidssäkrar man sina affärer inför morgondagens miljömedvetna samhälle och näringsliv? Detta och andra frågor togs upp vid Sweden Africa Chambers webbinarium den 29 september.
Bild: H&M:s presentation under webbinariet om hållbarhet och produktion i Afrika. Hållbarhetsperspektivet hos H&M ska genomsyra hela verksamheten från inköp till försäljning, och rakt genom hela logistikkedjan. Med 74 försäljningsmarknader, 5 000 butiker och 180 000 anställda globalt innebär det inte någon liten utmaning.
Utöver detta försöker H&M driva agendan framåt ifråga om cirkulär ekonomi och klimatneutralitet. Bland annat arbetar man med koncepten ”reuse, recycle, rewear” för att få kunderna att bära samma plagg fler gånger och slänga en mindre mängd kläder.
I det snabbväxande Etiopien medför samtidigt industrialiseringen också stark urbanisering, och det har varit ett problem att ordna bostäder åt den nya arbetskraften i landet.
Efter presentationen från H&M i Etiopien tog Joakim Byström, VD Absolicon Solar Collectors, vid. Byström pratade under sin presentation om hållbarhet inom energiområdet, som han menar ofta handlar om elproduktion och alltför sällan om exempelvis värmeproduktion.
Bild: Absolicons kartläggning av solstrålning på den afrikanska kontinenten. Ett konkret exempel på hur Absolicon samarbetar med en lokal produktionsanläggning i Afrika är det stora bryggeriet InBev i Maputo, Moçambique, som med hjälp av det svenska företagets system kan fånga upp solvärme istället för att använda fossila bränslen i sina processer.
Ett annat exempel är textilindustrin, som till en överraskande stor del har värmeintensiva processer i sin tillverkning – vare sig det gäller blekning, färgning, tvättning eller torkning.
JOAKIM RÅDSTRÖM |
Archives
May 2023
|