Sweden Africa Chambers Annual General Meeting was held on 18th of March where the members approved a change in the executive board. We want to welcome Maria Westman as a new member of the board. Maria is Head of Power Systems Export at SWECO/Energy and has extensive experience working throughout Africa.
Håkan Juholt, tidigare socialdemokratisk partiledare, är numera Sveriges ambassadör till Sydafrika, Botswana, Namibia och Lesotho. Vid ett exklusivt webbinarium den 11 februari mötte han Sweden Africa Chambers medlemmar för ett öppenhjärtigt och informationsrikt samtal. - Jag som ambassadör finns här också för er. Jag är aldrig längre bort än ett sms, ett mejl eller ett telefonsamtal. Om det är något jag kan göra för att underlätta för er ska ni inte tveka att höra av er, sade Håkan Juholt inför Sweden Africa Chambers medlemmar.
Sveriges nye Sydafrikaambassadör har redan samlat in åtskilligt med information om situationen i det nya tjänstgöringslandet. Bland annat berättade han om den nu pågående så kallade Zondokommissionen, som håller på att slå ned på den vittgående korruptionen i det sydafrikanska samhället, och som även utreder ANC:s generalsekreterare Ace Magashule. Mot bakgrund av detta engagerar sig Håkan Juholt just nu väldigt aktivt i sydafrikansk media och skapar kontakter med företag och privatpersoner i landet. Syftet är att främja den svenska modellen med demokrati, yttrandefrihet, bra villkor för löntagare och ett noggrant utformat skattesystem – i kontrast mot en kinesisk investerarmodell utan demokrati- och rättighetsfokus. - Vi har det här frukostmötet i en av de mest spännande tiderna i Sydafrikas historia sedan frigivningen av Nelson Mandela, sammanfattade Håkan Juholt.I exempelvis Namibia har Juholt dessutom redan fått direktkontakt med landets finansminister, president och många andra personer i landets ledning. För att ta del av hela samtalet i efterhand, gå till Medlemssektionen. JOAKIM RÅDSTRÖM Ett antal av Sweden Africa Chambers medlemmar är engagerade i import eller export av livsmedel mellan Sverige och Afrika. Vid ett nytt webbinarium berättade Entradia om export av grisfötter (!) till Västafrika, och Zuri Dried Fruits om hur de ska börja importera torkad frukt från Kenya.
Lisa-Marie Hedberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket, berättade om vad man behöver tänka på som enskilt företag om man vill börja importera eller exportera mat mellan Sverige och länder utanför EU.
Livsmedelsverket kan även hjälpa intresserade företag inom livsmedelssektorn med information om särskilda säkerhetsbestämmelser, salmonellatestning och mycket annat. För export gäller att man allra först kontaktar den tilltänkta kunden i mottagarlandet.
Ett exempel på ett företag som lyckats mycket väl inom denna kategori är skånska Entradia, som också är medlemmar i Sweden Africa Chamber.
Entradiagrundaren pekar på detta som en av de viktigaste framgångsfaktorerna för deras företag – för att bli framgångsrik gäller det att besöka lokala marknader och lyssna på kunderna. För nästa exportvara undersökte Håkansson en annan produkt: svenska havregryn, som enligt bedömningar håller världens bästa kvalitet.
Den sista talaren för dagen var Richard Ndubai, VD för Zuri Dried Fruits, som sprungit fram ur företaget Scandinavia East Africa. De täcker Kenya, Uganda och Tanzania, och har specialiserat sig på export av kaffe, te och i viss mån kläder. Zuri ska nu även introducera torkad frukt och torkade nötter på den skandinaviska marknaden.
Här kan du kontrollera om ett specifikt land är godkänt för import av livsmedel till EU: https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/non_eu_listsPerCountry_en.htm
Och här kan du se om ett enskilt företag är godkänt för import av livsmedel till EU: https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/non_eu_listsPerActivity_en.htm# För att ta del av hela presentationen i efterhand, gå till Medlemssektionen. JOAKIM RÅDSTRÖM Det blir inte alltid som man planerat, det påmindes många av oss om under det gångna året. För 2020 hade Sweden Africa Chamber planerat att fortsätta arrangera företagsdelegationer som hjälper våra svenska företag att sälja varor och tjänster som kan bidra till hållbar utveckling i Afrika. Nio företag hann anmäla sig till de planerade hållbarhetsdelegationerna och vi hade kommit långt med förberedelsearbetet innan coronakrisen slog till. På kort tid ändrades förutsättningarna drastiskt och alla resor ställdes in. Svenska företags önskan och behov att exportera till Afrika minskade däremot inte. För att upprätthålla kontakten med den afrikanska marknaden och upprätthålla vårt unika nätverk lanserade vi redan i mars en helt ny service till våra medlemmar: en webb-baserad event-serie kring hållbart företagande i Afrika. Webbinarierna har varit mycket uppskattade med cirka 80 deltagare per tillfälle. Totalt blev det 14 webb-baserade event under 2020, med fokus på möjligheter under och efter coronakrisen. Alla våra webbinarier är inspelade och finns tillgängliga under medlemssektionen på vår hemsida. En översikt av samtliga webbinarier finns på www.SwedenAfricaChamber.se/events.dit. I april lanserade vi ett koncept för virtuella företagsdelegationer, som ger svenska företag möjlighet att digitalt besöka afrikanska företag och diskutera med nyckelpersoner i Afrika. Intresset från näringslivet är starkt, då virtuella företagsdelegationer inte bara är ett alternativ till ”fysiska” företagsdelegationer, utan även efter coronakrisen kan vara ett flexibelt, hållbart och kostnadsbesparande komplement. Än så länge har Sveriges offentliga främjandemedel för Afrika prioriterats på annat håll, men under 2021 hoppas vi köra igång de virtuella företagsdelegationerna.
Under 2020 har vi haft glädjen att välkomna många nya medlemsföretag, från flera olika branscher. Årets verksamhet har även fört med sig nya partnerskap, med fler afrikanska samarbetspartners, liksom FN och svenska myndigheter som Sida och Energimyndigheten. Just nu filar vi på ett partnerskap med ett flygbolag som vi snart kan berätta mer om. Det är med stor tillförsikt och förväntan vi går in i 2021. Inför året har vi redan två företagsdelegationer inplanerade, såväl fysiska som virtuella sådana. Självklart kommer vi fortsätta vår webbinarieserie, då den inte bara förmedlar kunskap och erfarenheter om affärsmöjligheter i Afrika, utan också utgör en viktig möjlighet för alla våra medlemsföretag i hela Sverige att delta aktivt i vårt unika nätverk. Dessutom underlättar det den så viktiga dialogen med våra medlemsföretag, och hjälper oss att behålla vår medlemsfokus, innovation och handlingskraft. Vi ses snart! Åsa Jarskog, Ordförande Sweden Africa Chamber hosted a webinar on PARTNERSHIPS AND BUSINESS OPPORTUNITIES IN AFRICA WITHIN ENERGY EFFICIENCY, LIGHTING AND APPLIANCES together with Sida, UNIDO, the Swedish Energy Agency, the East African Center of Excellence for Renewable Energy and Efficiency (EACREEE), and the Southern African Center of Excellence for Renewable Energy and Energy Efficiency (SACREEE).
To view the recorded webinar please klick the image below or the following link Vad kan Kenya erbjuda svenska företag och investerare? Det stod på agendan i ett nytt webbinarium i regi av Sweden Africa Chamber med bland andra Kenyas Sverigeambassadör Diana Wanjiku Kiambuthi och flera aktörer inom det kenyanska handelsfrämjandet.
Han övergick sedan till att prata om hur Kenya enligt världsledande tankesmedjan Brookings sedan tre år tillbaka rankas nummer ett ifråga om finansiell inkludering, tack vare innovationer kring mobila pengaöverföringar såsom M-Pesa. Även gentemot utländska investerare har Kenya sedan ett tag tillbaka smidiga system på plats för e-registreringar och andra internetbaserade administrativa processer. Bland Sweden Africa Chambers många partners i Kenya finns också KePSA, Kenya Private Sector Alliance, vars Business Hub Manager Timothy Odongo talade vid eventet.
JOAKIM RÅDSTRÖM Maria Westman är Gruppchef för Power Systems Export på Sweco och som sådan erfaren och kunnig kring stora infrastrukturprojekt inom energi i bland annat Afrika. Vi är glada att kunna hälsa henne välkommen som adjungerad styrelseledamot i Sweden Africa Chamber.
Maria Westman har som de flesta under coronakrisen fått byta kontorsplatsen på Sweco mot hemmakontor. Hon har nyss avslutat ett av många Teams möten denna dag när vi ringer för en kort pratstund.
Hon pekar inte minst på vikten av nätverkande för exportfrämjande, och samarbetar nära flera svenska organisationer och myndigheter som verkar inom exportområdet. Maria Westman bidrar då särskilt med kompetens och inspel från entreprenörssidan.
Maria Westman har framför allt arbetat mot Angola och Moçambique, men även exempelvis Botswana. Just nu är Uganda, Rwanda, Tanzania och Zambia också högt på tapeten. Sweco arbetar då bland annat med att undersöka om olika projekt är finansiellt rimliga och om de kan genomföras utan stora skadeeffekter på natur och samhälle.
JOAKIM RÅDSTRÖM Sweden Africa Chamber arrangerade i oktober en virtuell after work med Louise Bergholm, ambassadör och ny ansvarig för Afrikaenheten på Utrikesdepartementet. Vid eventet lyfte flera medlemmar bland annat hur de hoppades att programmet Swedpartnership skulle få fortsätta. to edit. Sweden Africa Chamber är särskilt glada och stolta över att UD:s nya Afrikachef prioriterat handelskammaren högt under sin allra första tid på den nya posten. Louise Bergholm deltog först vid handelskammarens live-AW med medlemmarna den 9 september, och nu igen vid den virtuella AW:n.
– Jag ser fram emot att höra om era medlemmars planer och behov av att jobba med olika aktörer, sade Louise Bergholm, som senast kommer från en post som Sveriges ambassadör till Bulgarien. Innan denna ambassadörspost arbetade Louise Bergholm mycket med handelsfrågor inom UD, bland annat i Bryssel och Washington. – Då hade jag bland annat mycket fokus på handelsavtal mellan EU och Afrika, och på handelsrelaterat bistånd, berättade Louise Bergholm. Andra frågor som hon hanterade var administration kring handel, standardiseringsfrågor och större handelsrundor. Framgent kommer Louise Bergholm att hantera på Afrika söder om Sahara. Många medlemmar I Sweden Africa Chamber deltog under AW:n, och uttryckte stor nyfikenhet på Bergholm och det hon kan bidra med. Under frågestunden som tog vid efter Afrikachefens presentation uttrycktes särskilt frågor och farhågor kring framtiden för det nedläggningshotade finansieringsinstrumentet Swedpartnership. ”Ta väl hand om programmet”, manade bland annat en medlem.
För att ta del av hela presentationen i efterhand, gå till Medlemssektionen. JOAKIM RÅDSTRÖM Svenska företag är med och bidrar till morgondagens hållbara näringsliv i Afrika. Detta blev tydligt när två företag – globala klädkoncernen H&M och specialiserade solcellsföretaget Absolicon Solar Collectors – redogjorde för sina strategier för hållbara affärer vid ett nytt webbinarium i regi av Sweden Africa Chamber Hur gör man för att etablera sig som svenskt företag på den afrikanska marknaden – och samtidigt ha ett tydligt hållbarhetsperspektiv? Hur framtidssäkrar man sina affärer inför morgondagens miljömedvetna samhälle och näringsliv? Detta och andra frågor togs upp vid Sweden Africa Chambers webbinarium den 29 september.
Bild: H&M:s presentation under webbinariet om hållbarhet och produktion i Afrika. Hållbarhetsperspektivet hos H&M ska genomsyra hela verksamheten från inköp till försäljning, och rakt genom hela logistikkedjan. Med 74 försäljningsmarknader, 5 000 butiker och 180 000 anställda globalt innebär det inte någon liten utmaning.
Utöver detta försöker H&M driva agendan framåt ifråga om cirkulär ekonomi och klimatneutralitet. Bland annat arbetar man med koncepten ”reuse, recycle, rewear” för att få kunderna att bära samma plagg fler gånger och slänga en mindre mängd kläder.
I det snabbväxande Etiopien medför samtidigt industrialiseringen också stark urbanisering, och det har varit ett problem att ordna bostäder åt den nya arbetskraften i landet.
Efter presentationen från H&M i Etiopien tog Joakim Byström, VD Absolicon Solar Collectors, vid. Byström pratade under sin presentation om hållbarhet inom energiområdet, som han menar ofta handlar om elproduktion och alltför sällan om exempelvis värmeproduktion.
Bild: Absolicons kartläggning av solstrålning på den afrikanska kontinenten. Ett konkret exempel på hur Absolicon samarbetar med en lokal produktionsanläggning i Afrika är det stora bryggeriet InBev i Maputo, Moçambique, som med hjälp av det svenska företagets system kan fånga upp solvärme istället för att använda fossila bränslen i sina processer.
Ett annat exempel är textilindustrin, som till en överraskande stor del har värmeintensiva processer i sin tillverkning – vare sig det gäller blekning, färgning, tvättning eller torkning.
JOAKIM RÅDSTRÖM Vid ett webbinarium den 17 september lyfte Sweden Africa Chamber det kommande afrikanska frihandelsområdet AfCFTA. När det väl har implementerats kommer det att bli världens största frihandelsområde. Detta kan medföra stora möjligheter för svenska företag som har etablerat sig på kontinenten. African Continental Free Trade Area, eller AfCFTA i korthet, har till dags dato ratificerats av ett 30-tal afrikanska länder. När det är fullt utvecklat ska området inkludera i bästa fall samtliga Afrikas 55 stater. Ursprungligen var avsikten att implementera avtalet den 1 juli i år, men på grund av coronakrisen har detta senarelagts till den 1 januari 2021.
Detta kan kontrasteras mot exempelvis Sverige, vars export till hela 80 procent går till andra europeiska länder. På samma sätt har många andra utvecklade länder i Europa, Nordamerika och Asien sina viktigaste exportmarknader på den egna kontinenten. Anledningarna till detta är bland annat låg ekonomisk integration, i viss mån tullar, krångliga regler, bristande infrastruktur och många andra skäl.
Bild: Malin Ljungkvists presentation av olika kontinenters storlek på handeln respektive andel av handeln med den egna kontinenten och andra världsdelar. AfCFTA är tänkt att ersätta de åtskilliga mindre handelsområden som finns idag på den afrikanska kontinenten, som västafrikanska ECOWAS, central- och sydafrikanska COMESA med fler. Dessutom vill man genom avtalet besluta om tullfrihet för 90 procent av alla afrikanska varor, öppnare tjänstehandel, harmoniserade produktregler och annat. På sikt finns också planer om en gemensam tullunion med gemensamma tulltaxor mot resten av världen. Fram till år 2063 är planen att en fullständig inre marknad, ett afrikanskt EU, ska vara utvecklat. Ännu så länge har man varken börjat förhandla om immaterialrätt eller konkurrensfrågor eller investeringar. Fri rörlighet för affärsresenärer förhandlas separat, men i dessa förhandlingar deltar varken Nigeria eller Sydafrika.
Oavsett när avtalet träder i kraft lär det inte medföra att några nya tullar införs under lång tid gentemot Sverige och andra länder utanför Afrika, menade Ljungkvist vidare. På sikt skulle de teoretiskt sett kunna höjas, men även sänkas. Andra aspekter av avtalet pekar mot stora positiva effekter för Sverige och EU, såsom ökad transparens och förutsägbarhet. Dessutom får därmed EU och andra organ en samlad motpart på den afrikanska kontinenten. Dagens andra föreläsare var Jörgen Levin, seniorforskare vid Nordiska Afrikainstitutet (NAI), som också han tog upp möjligheterna för kontinenten med ökad handel och tillväxt:
Detta, menade Levin, beror i sin tur till stor del på stängda marknader, som i sin tur medför en låg nivå av tekniköverföring och innovation. En annan faktor är att 75 procent av befolkningen är sysselsatt inom de sektorer som har lägst produktivitet, såsom jordbruk och den informella sektorn.
För att undersöka de förväntade effekterna av AfCFTA för Afrikas ekonomier använder sig ekonomer och handelsforskare såsom Jörgen Levin av modeller, där man bland annat simulerar borttagande av handelstullar och tariffer samt förenklande av handelsregler. Endast borttagande av tullar länderna emellan ger dock inte så stor effekt. Borttagandet av icketariffära handelshinder ger en högre effekt, bortåt 30 procent. Ni som opererar i Afrika vet att de administrativa kostnaderna är den stora, tunga biten, och det är den som får mest effekt i de här scenariona, förklarade Jörgen Levin. Bild: Jörgen Levins presentation med simuleringar av olika handelspolitiska förenklingsåtgärder efter AfCFTA:s implementering. Webbinariet modererades av Joakim Rådström, styrelseledamot i Sweden Africa Chamber, med Fredrik Gisle som tekniskt ansvarig och Åsa Jarskog som presentatör av handelskammarens verksamheter.
JOAKIM RÅDSTRÖM |
Archives
December 2023
|